LENA KRAMARIĆ

(2021)

SURvive

how are you today
mixed media on paper / 88x63 cm // in private collection
Insanity
mixed media on paper / 88x63 cm // in private collection
Beware of the night !
mixed media on paper / 88x63 cm // in private collection
Oversized dreams
mixed media on paper / 126x88 cm // in private collection
DBK 1
mixed media on paper / 88x62 cm // in private collection
how to survive the summer (1) / thanks for the summer ?
mixed media on paper / 125x87 cm // in private collection
how to survive the summer (2) / DIVE (IN)OUT
mixed media on paper / 87x62,5 cm // in private collection
Move !
mixed media on paper / 87x62 cm // in private collection
I don’t see your heart (accidentally hot-cold)
mixed media on paper / 88x62 cm // in private collection
Poppy’s
mixed media on paper / 88x62 cm // in private collection
November2021-2
mixed media on paper / 88x62 cm // in private collection
November2021-9
mixed media on paper / 88x62 cm // in private collection
The first five (closed circle?) / light paintings with a heavy theme: Bent back like a rainbow (under the rainbow I became a boy) Just one beer Smoky Bent back to the other side (try the twist) Frostbite (Does love keeps you warm?)
mixed media on canvas / 5 x 80x60 cm // in private collection
The second five (closed circle?) / Striving for wholeness (part of a person): Talking hands Aspiration, hand to toe Freedom of one hand Upside down completely blue Headless
mixed media on canvas / 5 x 70x50 cm // in private collection

Recentno pandemijsko vrijeme kao da je tematski podvuklo likovne preokupacije Lene Kramarić. U trenutnoj prenapregnutoj globalnoj psihozi, propituju se granice pojedinačnih i društvenih sloboda. Svakodnevna suočavanja sa osobnim nelagodama, subjektivnim stresovima, tjeskobama i samoćama izrastaju u teme u kojima Lena Kramarić potvrđuje svoju kreativnu samosvijest. Kroz likovnu kao i društvenu izolaciju, prigrlila je svakodnevne priče o majčinstvu, osobnim zahvalama, vrijednostima i iskustvima, strahovima o budućnosti, turizmu i egzistenciji, emotivnoj stagnaciji, otuđenosti i otporu, rastu i razvoju, odnosima i vezama.

Njezini bezidentitetski likovi kreiraju priče grozničavog, neizvjesnog trenutka koji se prenosi iz ciklusa u ciklus, iz prizora u prizor. Artikulacija njihovih lica i tijela sugerira kompozicijsku nedovršenost što navodi na segmentiranost u likovnom pripovijedanju. Lena Kramarić tako iznosi slike unutrašnjih emotivnih doživljaja te ih smješta u kaotičnu okolinu univerzalnih tema unutarnjih i vanjskih sloboda. Stvara na papiru, platnu i dasci, kombiniranom tehnikom najčešće kolažirajući više prizora u jedan. Višestrukost perspektivnih očišta pokreće dinamike likovnih rješenja u kojima ocrtava priče opetovanog tijeka i trajanja. U toj stalnosti sadržano je duševno stanje likova koji nastaju i nestaju u vlastitim fizionomskim distorzijama. U figurativnom prikazu unosi ekspresionističke karakteristike ugođaja nerijetko birajući simboliku energičnih boja.

Težnjom ka dekorativnosti, odnosno raznim uzorcima poput kompozicijskih matrica kao da objedinjuje pojedine priče i njihovu narativnu zaigranost. Pojednostavljenost i stiliziranost izraza naizgled prikiriva uznemirujuće psihološke intenzitete autoričine likovne stvarnosti. Time, na površinu izvlači osjetilnost između crteža i slikarstva, ilustrativnosti i slojevitosti. Razlaže i ogoljuje idilične priče s naslovnica magazina i rutiniziranih svakodnevica. Pastelna ljeta Lene Kramarić razotkrivaju tako ljudsku narav kroz prožimanja stvarnosti i sjećanja, doživljaja i predviđanja. Reduciranim likovnim sredstvima postiže linearnost i stiliziranost forme, dok ponegdje artificijelnim pozama tijela potencira egzistencijalnu slomljenost i izgubljenost. Odnosima toplo-hladno, relativizira unutarnja i vanjska stanja bilo da se radi o plivanju u moru, sunčanju na plaži, dječjim igrama, ženskim snagama, međugeneracijskim pričama, osobnim povlačenjima ili pak osnovnoj potrebi za dodirom i zagrljajem.

Pitanje stvaranja u normalnoj i pandemijskoj stvarnosti provlači kroz godišnja doba vlastite inspiracije uvijek iznova tragajući za novim likovnim zahtjevima i ostvarenjima. U tom slikovitom mističnom realitetu hvata sadržajnu poetičnost gdje se sigurno pronalazi. Baš kao da svijet vidi i stvara iznova.

 

 

MARIJANA PAULA FERENČIĆ

 

Read more